Etkinliklerimiz Etkinliklerimiz

Travma Çalışmaları Derneği (TÇD) olarak düzenlediğimiz Toplumsal Travma Söyleşileri’nin yirmincisi şiddet ve saldırganlık konusuna odaklanarak “Her Yönüyle Şiddet” başlığındaydı. 20. Toplumsal Travma Söyleşileri’nde Hablemitoğlu Ankara Enstitüsü’nden Aile Danışmanı Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu ve Başkent Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Sosyal Psikolog Prof. Dr. Doğan Kökdemir konuğumuz oldu.

Travma Çalışmaları Derneği (TÇD) olarak düzenlediğimiz Toplumsal Travma Söyleşileri’nin 19’uncusu ile uzun bir aradan sonra tekrar bir araya gelecek olmanın mutluluğunu yaşadık.
Beklenmedik şekilde hayatımıza giren pandemi ile birlikte toplumsal ve bireysel düzlemde pek çok şey değişti. İçinden geçtiğimiz süreçte hastalıkla, haksızlıkla, zor çalışma koşullarıyla, yoksullukla ve pek çok şeyden yoksun kalmakla mücadele etmek payımıza düştü.
Biz de bu bağlamda 19. söyleşilerimizin konusunu konusu “Yoksulluk, Yoksunluk ve Travma” olarak belirledik.
Söyleşimize Prof. Dr. Okan Cem Çırakoğlu ve Doç. Dr. Hakan Koçak konuşmacı olarak katıldılar.

Travma Çalışmaları Derneği olarak düzenlediğimiz Toplumsal Travma Söyleşileri-18 “Haysiyet” başlığında devam etti. Konuklarımız Yazar Gaye Boralıoğlu ve Yazar Ümit Kıvanç oldu.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve Psikiyatr ve Yazar Cemal Dindar’ın konuk olduğu, Travma Çalışmaları Derneği olarak düzenlediğimiz söyleşinin konusu “ÖZGÜRLÜK” 

Travma Çalışmaları Derneği (TÇD) olarak 16’ncısını düzenlediğimiz Toplumsal Travma Söyleşileri
Çocuk ve Travma başlığında devam etti.
Konuklarımız Prof. Dr. Tolga E.Dağlı ve Kardeşini Doğurmak: Türkiye’de Ensest Gerçeği kitabının yazarı ve gazeteci Büşra Sanay bizlerle oldu.

Travma Çalışmaları Derneği (TÇD) olarak 15’incisini düzenlediğimiz Toplumsal Travma Söyleşileri
Ölüm/Varoluş ve Travma başlığında devam etti.
Konuklarımız Prof. Dr. Kaan H. Ökten ve Psikiyatr Özgür Öğütcen ölüm, varoluş, yas ve travma başlığında bizlerle oldu.

Şairlerin yası şiirle tutulur veya şiirde tutulur
Metin Altıok, Metin Göktepe ve tüm “gidenlerin” anısına bu ayki söyleşi konumuz “Tutulamayan Yaslar, Sağ kalma Suçluluğu ve Travmanın Kuşaklar arası Aktarımı” başlığında konuklarımız Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım, Meryem Göktepe ve Zeynep Altıok oldu.

Sinema ve Travma başlığında konuklarımız Oyuncu Meltem Cumbul ve Psikolog, Yazar, Psikodramatist Şule Öncü oldu.

Toplumsal Travma Söyleşileri’nin 2017-2018 dönemi son söyleşisi “bizimle”; yardım verenin gücü, travması, hayata karşı tutum ve duruşu ile ilgili oldu. Zaman zaman ihmal ettiğimiz “kendimizin” yaşadığının, duyduğunun ve gördüğünün tezahürlerini konuştuk. KHK süreci ile mesleklerinden uzaklaştırılan değerli hocalarımız “İhmal Edilmiş Kendiliğin Travması/Yardım Edenin Travması, Gücü, Esnekliği “ başlığında bizi, sizi ve diğerlerini anlattılar.

Travma Çalışmaları Derneği olarak düzenlediğimiz “11. Toplumsal Travma Söyleşileri“ 19 Aralık 2017 19:00-21:00 saatleri arasında Cezayir Toplantı Salonları’nda gerçekleştirildi. “Her Haliyle Kadın” başlığında Dr. Gülsüm Kav (Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi) ve Uzm. Psikolog Duygu Buğa – Sosyal Psikolog konuğumuz oldu.

“Kitlesel Travma ve Toplumsal Algı” başlığında konuşmacıların Prof. Dr. Gökhan Malkoç ve Doç. Dr. Ayşe Devrim Başterzi’nin olduğu söyleşi 21 Kasım Salı 19:00-21:00 Cezayir Toplantı Salonları’nda gerçekleştirildi.

“Kimliklerin İhlali ve Travma” başlığında Prof. Dr. Melek Göregenli / Sosyal Psikolog, İzmir Dayanışma Akademisi ve Uzm. Dr. Agah Aydın/Psikiyatr, Psikoterapist ile 23 Ekim 2017 19:00-21:00 Cezayir Toplantı Salonları’nda yapılmıştır.

“Ruhsal Travma: Simgeselin Çöküşü“ konu başlığında 23 Mayıs Salı 19:00-21:00 saatleri arasında Cezayir Toplantı Salonları’nda Prof.Dr. Cem Kaptanoğlu/Psikiyatr-Psikoterapist ve Dr. Bilal Ersoy/Psikiyatr-Psikoterapist bizlerle birlikte oldu.

“Bir oyuncunun gözüyle, bir psikanalistin bakışıyla görünenin öte yüzü” 28 Mart 2017 19:00-21:00 saatleri arasında Cezayir Toplantı Salonları ́nda Psikanalist- Psikiyatr Özden Terbaş ve Oyuncu- Yazar Ercan Kesal görünenin ötesini anlatmak için bizlerle oldu.

“An bile, gelir dile…” Travma ve Edebiyat konu başlığında 2 Şubat 2017 Perşembe saat 19:00- 21:00’da Cezayir Toplantı Salonlarında yapıldı. Psikiyatr İker Küçükparlak ve Şair Mehmet Said Aydın anı dile getirmek için bizimleydi.

“Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelinde Ayrımcılık” konu başlığında, Dr. Seven Kaptan ve Kıvılcım Arat bizimleydi.

“Göçmenlerde Ruh Sağlığı ve Arafta Kalan Yaşamlar“ başlığıyla 24 Ekim Pazartesi 2016 tarihinde, Dr. Caner Bingöl ve Klinik Psikolog Cansu Alözkan Sever bizlerle birlikteydi.

“İçimiz Dışımız Şiddet” konu başlığında 19 Ağustos 2016 Cuma saat 19:00-21:00’da İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde yapıldı. Psikiyatr Dr. Cemal Dindar ve Metin Çulhaoğlu bizlerle birlikteydi.

“Evde, Toplumda, Devlette Kadın” konu başlığında 13 Haziran 2016 Pazartesi saat 19:00-21:00’da İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde yapıldı. Profesör Dr. Doğan Şahin ve Avukat Hülya Gülbahar bizlerle birlikteydi.

“1915’le Yüzleşme“ konu başlığında 28 Mayıs 2015 Perşembe saat 19:00-20:30’da yapıldı. Murat Paker ve Garo Paylan bizlerle birlikteydi.

1. Anadolu Travma Çalışma Günleri

  •  Tunceli / Ekim 2014

Pek çok kurum ve kişinin özverili çalışmaları ve yoğun emekleri ile 1. Anadolu Travma Çalışma Günleri, 20-22 Haziran 2014 tarihinde gerçekleştirildi.

Zorunlu Göç, Mültecilik ve Ayrımcılık

  • İstanbul Bilgi Üniversitesi / Ekim 2015

2. Anadolu Travma Çalışmaları Günleri, “Zorunlu Göç, Mültecilik ve Ayrımcılık“ konusuyla 3-4 Ekim 2015 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.